Czy można samodzielnie spróbować otworzyć zamek w drzwiach, czy bezpieczniej jest od razu wezwać profesjonalną służbę?

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Czy można samodzielnie spróbować otworzyć zamek w drzwiach, czy bezpieczniej jest od razu wezwać profesjonalną służbę?

Ctoun
Zdarzyło mi się to całkiem niedawno i do dziś mam mieszane uczucia. Wracałem wieczorem do mieszkania, zmęczony po pracy, wkładam klucz do zamka i… nic. Ani w jedną, ani w drugą stronę. Pierwsza myśl była taka, żeby spróbować samemu coś pokombinować, psiknąć WD-40, poruszać kluczem, może delikatnie podważyć. Z drugiej strony bałem się, że tylko pogorszę sprawę i zostanę z urwanym kluczem w zamku. Ostatecznie usiadłem na schodach i zacząłem się zastanawiać, gdzie jest granica między „spróbuję sam” a „lepiej odpuścić i zadzwonić po fachowca”.
Reply | Threaded
|

Re: Czy można samodzielnie spróbować otworzyć zamek w drzwiach, czy bezpieczniej jest od razu wezwać profesjonalną służbę?

Jack445
Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli zamek tylko lekko się przycina, to czasem da się coś zrobić samemu, ale w większości przypadków takie próby kończą się dodatkowymi problemami. Przy profesjonalnym otwieranie drzwi stosuje się specjalne narzędzia i techniki, które nie niszczą ani zamka, ani samych drzwi. Ja po historii z połamanym kluczem nauczyłem się, że lepiej zapłacić raz i mieć spokój, niż później wymieniać cały mechanizm razem z framugą.
Reply | Threaded
|

Re: Czy można samodzielnie spróbować otworzyć zamek w drzwiach, czy bezpieczniej jest od razu wezwać profesjonalną służbę?

David56
In reply to this post by Ctoun
Przeglądam takie wątki raczej profilaktycznie, bo lubię być przygotowany na różne sytuacje. Nigdy nie wiadomo, kiedy coś się zatnie albo drzwi się zatrzasną, a wtedy człowiek działa pod wpływem stresu. Fajnie poczytać różne historie i podejścia, nawet jeśli samemu jeszcze nie było się w takiej sytuacji, bo przynajmniej ma się z tyłu głowy kilka opcji na przyszłość.